Zprávy & tiskové zprávy

Závěry Teplárenských dnů 2014

Závěry Teplárenských dnů 2014

Adéla Trávníčková - 30.04.2014 (přečteno 2196x)

Teplárenství na komunální úrovni zasluhuje vyšší podporu ze strany státu, který by měl zajistit využívání vysokoúčinné kombinované výroby tepla a elektřiny před výstavbou lokálních zdrojů. To je jeden z bodů, na kterém se shodli účastníci jubilejního dvacátého ročníku Teplárenských dnů 2014 v Hradci Králové.

Teplárenské dny jsou významnou akcí v oboru teplárenství v České republice.

Letos se jí účastnili zástupci ze Slovenska, Německa, Rakouska, Finska a Dánska. Účastníci konference se jednoznačně shodli na potřebě společné výměny informací a zkušeností z oboru.

Akce pořádaná společností PAREXPO přinesla také řadu novinek, inovací a rozšíření témat o další obory související s teplárenstvím. Dvacátý ročník Teplárenských dnů představoval pro účastníky možnost zúčastnit několika odborně zaměřených konferencí a výstavy. Ty byly zaměřeny na celé spektrum teplárenských témat od využívání obnovitelných zdrojů a tuhého komunálního odpadu, řešení ekologických problémů až po zmíněné technologie pro systémy zásobování teplem.

V blížícím se letním období nastává pro provozovatele tepláren doba oprav a rekonstrukcí s přípravou na další topnou sezonu. Asociace dodavatelů tepla a technologií připravila na základě požadavků a připomínek svých členů odborný seminář zaměřený na tuto problematiku pod názvem „Technologie pro systémy zásobování teplem“.

Seminář „Technologie pro systémy zásobování teplem“ byl koncipován jako odborné fórum pro zástupce tepláren, technologických firem, samospráv, bytových družstev i společenství vlastníků. Tomu se přizpůsobila skladba přednášejících. Slovo dostali významní experti
ze čtrnácti firem. „Jednotlivé bloky se věnovaly jak technologiím výroby tepelné energie, úsporným technologiím pro rozvody, měření a regulaci, tak i problematice měst a obcí v dodávkách,“ říká Petr Linhart, jednatel Asociace dodavatelů tepla a technologií.

Mezi nejsledovanější přednášky patřil blok na téma rekonstrukce sítí pro rozvody tepelné energie, kompenzace potrubních sítí a armatury pro tepelné rozvody.

Přednášejícími byly renomované společnosti jako Regulátory a kompenzátory, KODE a PipePlast-Sanitop a další. Účastníci semináře se shodli na několika základních otázkách budoucího rozvoje teplárenství v ČR, které je v nejbližší době potřeba řešit.

1. Verze aktualizace Státní energetické koncepce ze září loňského roku, která stále prochází hodnocením vlivu na životní prostředí, počítá s masivním využíváním zemního plynu. Stát by proto měl přednostně zajistit podmínky pro vysokoúčinnou kombinovanou výrobu tepla a elektřiny do konce letošního roku.

2. Vláda by měla věnovat maximální pozornost aktualizaci energetické legislativy – především energetického zákona, zákona o podporovaných zdrojích energie a další legislativy s cílem zabezpečit větší stabilitu podnikatelského prostředí, aby nedošlo k dalšímu zvýšení cen paliva pro teplárny, a nezhoršilo se tak jejich postavení na trhu s teplem.

3. Dopracování odpadové legislativy včetně plánu odpadového hospodářství ČR s respektováním energetického využití odpadu jako jednoho z nástrojů k efektivnějšímu využití odpadu, který současně přispěje ke snižování požadavku na primární energetické zdroje, jako je zemní plyn.

4. Implementaci směrnice o energetické účinnosti je potřeba provést tak, aby byly minimalizovány náklady subjektů v ČR, zamezit zavádění politicky líbivých opatření bez efektu. Pro naplňování směrnice je potřeba vytvořit také odpovídající prostor ve strukturálních fondech EU včetně modernizace rozvodů.

„Teplárenské dny a jejich doprovodné konference byly v tomto roce v mnoha ohledech unikátní. Potěšilo nás velké množství přihlášených účastníků, z nichž více než 50 % tvořil vrcholový management teplárenských společností nejen z ČR.

Nově jsme navázali spolupráce s dalšími odbornými partnery, mezi nimiž jmenuji především Asociaci dodavatelů tepla a technologií,“ říká Adéla Trávníčková, jednatelka společnosti PAREXPO.

Celá závěrečná zpráva

Zpět

Další články:

Chcete dostat jako první vždy aktuální programy konferencí? Pošlete nám Váš e-mail a my Vám je zašleme.



Odeslat

Váš email nebude předán 3. osobám, ani 3. stranám.

nahoru
 
zavřít

Chcete poslat aktuální informace a programy konferencí?

Maximálně 6x za rok Vám do emailu zašleme podrobnosti.




Odeslat

Váš email je u nás v bezpečí, nebude předán 3. osobám, ani 3. stranám.

show