Zprávy & tiskové zprávy

V Královéhradeckém kraji dostanou občané dotace na kotle

V Královéhradeckém kraji dostanou občané dotace na kotle

Markéta Fixová - 02.04.2014 (přečteno 1749x)

Královéhradecký kraj – V Královéhradeckém kraji se rozhodli aktivně bojovat proti znečišťování ovzduší a schválili pro fyzické osoby, žijící v této oblasti, takzvanou kotlíkovou dotaci. Je určena na výměnu malých kotlů na tuhá paliva v rodinných domcích nebobytových jednotkách za nízkoemisní tepelné zdroje na tuhá nebo plynná paliva. Informační stánek pro občany chystá vedení kraje na výstavě Teplárenské dny 2014.

„Dotace je určena pro místní obyvatele, kteří jsou vlastníky domků nebo bytových jednotek. Z našeho rozpočtu uvolníme 10 milionů korun, částku doplní stejná suma z Ministerstva životního prostředí. Aktuálně pracujeme na odsouhlasení pravidel a podmínek mezi subjekty a předpokládáme, že v květnu vyhlásíme výzvu k předkládání žádostí o dotaci,“ vysvětluje aktuální průběh schvalování Jan Tippner, radní Královéhradeckého kraje. O kotlíkové dotace je ze strany občanů velký zájem. Například v Moravskoslezském kraji již probíhá čtvrtá vlna.

Kraj bude informovat starosty i občany

Vedení kraje připravilo informační stánek pro občany kraje v rámci konference a výstavy Teplárenské dny 2014, která se bude konat od 15. do 17. dubna v královéhradeckém Aldisu. Stánek bude umístěn v prostoru výstavy, kde budou mít občané možnost prozkoumat i druhy kotlů, jejich funkčnost a energetické výhody. Vstup na výstavu je zdarma. „Zařazením tematiky kotlů a kotlíkové dotace do programu Teplárenských dnů jsme chtěli reagovat na aktuální situaci v oblasti vytápění domácností. Občané mohou žádat o 2 druhy dotací, jednak o kotlíkovou přímo pro Královéhradecký kraj, tak i v rámci Zelené úsporám. Chceme využít tematicky zaměřené výstavy jako prostoru, kde bude veřejnost mít možnost zjistit vše potřebné k poskytnutí dotace a zároveň se něco dozvědět o kotlích jako takových,“ zdůrazňuje Adéla Trávníčková, jednatelka pořadatelské agentury.

Starostové se podrobnosti ke kotlíkové dotaci dozví v průběhu Energetického fóra Teplárenských dnů. Bude zde zařazena přednáška k možnostem využití těchto dotací pro občany.

Celá tisková zpráva

Zpět

Další články:

Chcete dostat jako první vždy aktuální programy konferencí? Pošlete nám Váš e-mail a my Vám je zašleme.



Odeslat

Váš email nebude předán 3. osobám, ani 3. stranám.

nahoru
 
zavřít

Chcete poslat aktuální informace a programy konferencí?

Maximálně 6x za rok Vám do emailu zašleme podrobnosti.




Odeslat

Váš email je u nás v bezpečí, nebude předán 3. osobám, ani 3. stranám.

show