Zprávy & tiskové zprávy

Energetické fórum & Teplárenské dny poprvé otvíraly dvě dámy

Energetické fórum & Teplárenské dny poprvé otvíraly dvě dámy

časopis Energie kolem nás - 29.04.2016 (přečteno 1824x)

V bývalých jezuitských kolejích Nového Adalbertina v Hradci Králové se 13. a 14. dubna uskutečnilo Energetické fórum & Teplárenské dny. Mezinárodní odborné fórum a výstava je již od roku 1994 tradičním setkáním odborníků nejen z oblasti teplárenství, elektroenergetiky, energetického využití odpadů, ekologizace energetiky a průmyslu, ale i expertů na energetickou efektivitu, průmyslových i městských energetiků, jakož i poučených laiků a fanoušků tohoto oboru.

22. ročník Energetického fóra & Teplárenských dní nás znovu přesvědčil, že setkávání znalců ve svém oboru a poučených laiků má svůj smysl a dokáže i úplné laiky zasvětit nejen do oblasti teplárenství, ale i do oblasti úspor energií, která v letošním roce otevřela zcela nová témata, jako jsou energetické úspory v malých a středních podnicích nebo úspory energií v obcích a městech se zaměřením na překonávání překážek při zavádění energetického managementu.

Poprvé v historii Energetického fóra se slavnostního zahájení celé akce ujaly dvě dámy, jednatelka společnosti PAREXPO, s.r.o., Ing. Adéla Trávníčková a generální ředitelka Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR, Eva Svobodová, MBA. „Letošní Energetické fórum a Teplárenské dny navazují na úspěšná partnerství nejen s Asociací dodavatelů tepla a technologií, ale i na partnerství s Českou asociací odpadového hospodářství. Tradičním partnerem je také poradenská společnost EKONOX, s.r.o., která již 20let úspěšně pracuje pro klienty v energetice. Nově jsme navázali spolupráci s Národním centrem energetických úspor a jsem velice ráda, že zde za naše odborné partnery mohu přivítat i generální ředitelku Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR, inženýrku Evu Svobodovou. Tak jako každý rok i v letošním roce výstavu doprovodí konference a semináře na témata: Energetické využití odpadů a odpady z energetiky, Boj o zákazníka v energetice, nově Úspory energií v obcích a městech, Průmyslová energetika, Technologie pro systémy zásobování teplem, Aktuální energetická legislativa a další zajímavá aktuální témata,“ řekla na úvod slavnostního zahájení fóra jednatelka pořádající agentury PAREXPO, s.r.o., Adéla Trávníčková. „Jak zde již zaznělo, energetické úspory v malých a středních podnicích je jedno z nových témat fóra, které zde budeme moci společně prodiskutovat. Naše Asociace malých a středních podniků a živnostníků působí v České republice již od roku 2001 a zde se zúčastní naši zástupci nejen přednášek na zmíněné konferenci, ale nabídneme Vám zde zdarma i dotační poradenství v rámci energetických úspor. Těšíme se zároveň na Vaši účast v soutěži o jízdu elektromobilem Tesla, kterou jsme pro Vás s pořadatelem akce připravili,“ dodala generální ředitelka Eva Svobodová.

Hned první den fóra bylo těžké rozhodovat se mezi množstvím jednotlivých témat seminářů a přednášek. Konference Energetické úspory v malých a středních podnicích probrala výsledky nezávislého průzkumu AMSP ČR na témata spotřeba energií a postoj k možným úsporám mezi malými a středními podniky. Byly zde uvedeny praktické příklady nízkonákladových úspor s využitím monitoringu energií a dotační příležitosti pro podnikatele do roku 2020. Přednáška o Systému energetického managementu mimo jiné poukázala na důležitost sledování jednotlivých spotřeb energií a jejich vyhodnocovací systémy. Plnění povinností při nakládání s chemickými látkami a směsmi vyplývajících ze zákona č. 224/2015 Sb., o prevenci závažných havárií rozebral seminář společnosti EKONOX, s.r.o. Jak předcházet a zabránit rozpadu CZT, když se chtějí zákazníci odpojit od centrálního zásobování teplem a s tím související krizovou komunikaci bylo možné vyslechnout na konferenci Boj o zákazníka v energetice. Zcela odborná témata byla součástí semináře Technologie pro systémy zásobování teplem, který představil kompenzátory pro tepelné soustavy, elektronická čerpadla, ale i měřiče tepla a chladu a navrhl řešení pro fakturaci tepla.

Setkávání business to business probíhalo v rámci celého Energetického fóra & Teplárenských dnů. „Mnozí z účastníků konferencí tak přijeli na oba dva konferenční dny a využili večerního B2B setkání k navázání nových obchodních kontaktů a k oživení těch stávajících. U vynikajícího jídla i dobrého vína to šlo zcela přirozeně,“ okomentovala slavnostní zakončení neformálního setkání účastníků Energetického fóra Adéla Trávníčková.

Druhý den akce byla překvapující nejen vysoká účast zájemců o jednotlivá témata konferencí, ale i živější a aktivnější diskuse na jednotlivých přednáškách. Konference na téma Energetické využití odpadů a odpady z energetiky projednala aktuální informace z oblasti odpadového hospodářství a například možnosti financování projektů z programů OPŽP. Konference Úspory energií nejen v obcích a městech uvedla konkrétní návody, jak dosáhnout vysokých úspor energií a vody komplexem opatření v budovách a ve veřejném osvětlení, provedla účastníky i novelou zákona č. 406/2000 Sb., o hospodaření energií a jejím dopadem na kontrolní činnost Státní energetické inspekce a problematikou povinných energetických auditů. Konference Průmyslová energetika otevřela téma energetické účinnosti v České republice a energetické úspory a efektivní nakládání s energiemi, včetně optimalizace využití odpadního tepla v průmyslu. Konference Legislativa pro teplárenství a očekávané změny v roce 2016, prodiskutovala novelu energetického zákona, zákon o hospodaření energií, zákon o podporovaných zdrojích energie a novelu zákona o metrologii.

„Ráda bych poděkovala všem našim odborným i mediálním partnerům za spolupráci a všem návštěvníkům a vystavovatelům za jejich účast. Budu se těšit na shledanou opět za rok v dubnu v Hradci Králové,“ sdělila závěrem Adéla Trávníčková.

Článek z časopisu Energie kolem nás.

PAREXPO, s.r.o. – reklamní a marketingová agentura

Zpět

Další články:

nahoru
 
zavřít

Chcete poslat aktuální informace a programy konferencí?

Maximálně 6x za rok Vám do emailu zašleme podrobnosti.




Odeslat

Váš email je u nás v bezpečí, nebude předán 3. osobám, ani 3. stranám.

show