Zprávy & tiskové zprávy

Technické využití tepla - prezentace společnosti TEDOM a.s.

Technické využití tepla - prezentace společnosti TEDOM a.s.

Lukáš Jančok - 14.03.2016 (přečteno 2502x)

Celá řada technologických procesů v potravinářství i v průmyslu produkuje nezanedbatelně velké tepelné výkony o relativně nízké teplotě mezi 20 a 40 °C. Médium o takovéto teplotě už nelze rozumně ve výrobních procesech využít. To je škoda, protože u tepelné techniky už jsme několik let u horní hranice účinnosti a u kotlů s EKOnomizérem už nikam dále nelze jít. Do budoucna se zdá být zajímavé zabývat se tím, jak lze technologické teplo využít.

Abychom mluvili konkrétněji, prezentace TEDOM se bude zabývat využitím tepla ze standardního chlazení například v mlékárně. Podobný případ může být odpadní (nevyužitelné) teplo z mezichladiče spalovací směsi kogenerační jednotky nebo z kondenzačního výměníku spalovacího kotle. Tyto zdroje jsou vděčné pro tepelná čerpadla, protože mají většinou pravidelný a časově dobře předvídatelný průběh.

Pro účely využití technologického tepla se pomalu začíná zvedat vlna průmyslových tepelných čerpadel velkých výkonů. Rozdíl mezi obyčejným tepelným čerpadlem a průmyslovým není jenom ve vyhotovení, ale hlavně ve výkonu. Malá tepelná čerpadla končí u desítek kW a průmyslová na stovkách teprve začínají. Společnost TEDOM se před třemi lety k této vlně přidala svým modelem plynového tepelného čerpadla Polo 100 s chladicím výkonem cca 100 kW. Na rozdíl od standardního tepelného čerpadla má plynové tepelné čerpadlo jako pohon kompresoru spalovací motor, a proto lze od něj očekávat vyšší topný výkon kolem 200 kW.

Z našich dosavadních zkušeností vyplývá, že v provozu nastávají problémy se špičkami, které tepelné čerpadlo nemá šanci vykrýt, ale při dobrém návrhu systému nebo ve spolupráci se záložním špičkovacím zdrojem se nám daří je spolehlivě provozovat.

Přijďte s námi diskutovat na téma technické využití tepla 13. dubna od 13:15 hod. do Nového Adalbertina v Hradci Králové.

TEDOM a.s.

Zpět

Další články:

nahoru
 
zavřít

Chcete poslat aktuální informace a programy konferencí?

Maximálně 6x za rok Vám do emailu zašleme podrobnosti.




Odeslat

Váš email je u nás v bezpečí, nebude předán 3. osobám, ani 3. stranám.

show