Zprávy & tiskové zprávy

Projekt CEC5 – Výstavba nízkoenergetické budovy Ústavu sociální péče Lidmaň

Projekt CEC5 – Výstavba nízkoenergetické budovy Ústavu sociální péče Lidmaň

- 08.03.2016 (přečteno 2164x)

Projekt „CEC5 – Demonstrace energetické efektivnosti a využití obnovitelných zdrojů energie ve veřejných budovách“ si vytyčil za cíl podpořit zvyšování energetické účinnosti budov a jejich šetrnosti k životnímu prostředí cestou vytváření společných strategií a standardů, které budou v každé zapojené zemi ilustrovány výstavbou nebo rekonstrukcí budovy ve veřejném vlastnictví.

Realizace projektu probíhala v období 1. 10. 2011 – 31. 12. 2014 ve spolupráci 12 partnerů ze 7 zemí střední Evropy pod vedením rakouské Regionální rozvojové agentury Vorarlberg.

Kraj Vysočina se podílel na realizaci klíčových výstupů projektu, kterými byly:

  • vytvoření společné certifikační procedury pro hodnocení veřejných budov (CESBA: „Common European Sustainable Building Assessment“) – s cílem zpracovat metodiku modelového hodnocení a rozšířit povědomí o možnostech snižování energetických nároků budov ve veřejném i v soukromém vlastnictví,
  • ukázka společné procedury na modelových (tzv. demonstračních) budovách v nízkém energetickém standardu – s cílem seznámit odborníky a širokou veřejnost s technikami a postupy, jak lze dosáhnout účinného a udržitelného využívání energií,
  • vytvoření nadnárodní sítě – s cílem neustále zvyšovat kvalitu výstavby budov v nízkoenergetickém standardu a přispět tak k obohacení všeobecných stavebních standardů o prvky energetické účinnosti a dlouhodobé udržitelnosti.

Kraj Vysočina dále v rámci projektu uskutečnil pilotní investici, která spočívala ve výstavbě demonstrační budovy v nízkoenergetickém standardu - budovy pro ubytování klientů Ústavu sociální péče Lidmaň, příspěvkové organizace zřizované Krajem Vysočina.

Tento projekt byl realizován v rámci programu nadnárodní spolupráce CENTRAL EUROPE 2007 – 2013 a spolufinancován Evropským fondem pro regionální rozvoj.

Více se dozvíte na konference v rámci Energetického fóra 2016, Úspory energií nejen v obcích a městech dne 14. dubna od 9:00 hod. v Novém Adalbertinu v Hradci Králové.

Zpět

Další články:

nahoru
 
zavřít

Chcete poslat aktuální informace a programy konferencí?

Maximálně 6x za rok Vám do emailu zašleme podrobnosti.




Odeslat

Váš email je u nás v bezpečí, nebude předán 3. osobám, ani 3. stranám.

show