Zprávy & tiskové zprávy

Základem chytré obce či města je chytrá KNX instalace

Základem chytré obce či města je chytrá KNX instalace

Ing. Josef Kunc - 14.02.2018 (přečteno 2182x)

Základem chytré obce či města je chytrá KNX instalace

V chytrém městě nenastávají situace s nedostatkem, ale ani s přebytkem energie. Ovšem k dosažení tohoto stavu je nutné, aby ve městě byly také chytré domy, které odebírají energii z městské sítě anebo ji tam dodávají podle okamžité situace a potřeb. To znamená, že chytré budovy musí být vybaveny automaticky řízenými technologickými celky, včetně zdrojů energie i možnostmi její akumulace. V době přebytku energie v městské síti je spotřebovávána a ukládána v těchto budovách ale také v zařízeních ve správě města (např. v centrálních akumulačních teplovodních zásobnících sloužících jako zdroj užitkové teplé vody a také jako tepelný zdroj pro teplovodní vytápění v městských nájemních bytech). Elektrickou energii je také možné skladovat v bateriích akumulátorů, v budoucnu snad také v nádržích s vodíkem – produktem elektrolýzy vody. Naopak v době zvýšené potřeby energie bude omezeno její ukládání a budou využívány zásoby k dodávkám do městské sítě.

Chytré domy v tomto procesu mají zcela nezastupitelnou úlohu – svoji spotřebu i případné dodávky do sítě upravují podle potřeb celého města – prostřednictvím internetu komunikují a regulují. Jsou zapojeny do nadřazené sítě všech vzájemně komunikujících budov a technologických celků ve městě, do internetu věcí (IoT). Také všechny dílčí technologie uvnitř domu vzájemně komunikují a zásluhou KNX instalace je vlastní spotřeba domu plně optimalizována, je využívána vždy jen tehdy, tam a v takovém množství, jaké je právě zapotřebí, při současné spolupráci s městskou sítí.

Další informace a podrobnosti k základu chytré obce či města je chytrá KNX instalace uslyšíte od Ing. Josefa Kunce ze KNX národní skupiny České republiky, z. s.  ve čtvrtek 12. dubna 2018 na semináři Úspory energií v budovách, obcích a měst

Zpět

Další články:

nahoru
 
zavřít

Chcete poslat aktuální informace a programy konferencí?

Maximálně 6x za rok Vám do emailu zašleme podrobnosti.




Odeslat

Váš email je u nás v bezpečí, nebude předán 3. osobám, ani 3. stranám.

show