Zprávy & tiskové zprávy

Termické využívání kalů – cesta do pekel či naše budoucnost?

Termické využívání kalů – cesta do pekel či naše budoucnost?

Ing. Karel Hartig, CSc. - 28.03.2017 (přečteno 2285x)

Odvodněné kaly z čistíren odpadních vod se v současnosti nejvíce používají k rekultivacím, výrobě kompostů a z části k přímému hnojení zemědělských pozemků. Skládkování kalů je v podstatě zakázáno. V současné době platí nová vyhláška č. 437/2016 Sb., která zpřísňuje podmínky pro přímou aplikaci kalů na zemědělskou půdu a to především z hygienického hlediska.

Novelizace Zákona o odpadech byla vrácena k přepracování, ale i zde se po vzoru legislativy EU zaváděly nové limitní hodnoty a to i pro výrobu kompostů. Je jen otázkou času, kdy tyto zpřísněné hodnoty budou platit i v ČR. Tím se vytvoří podmínky, kdy nebude reálné z různých důvodů recyklovat kaly na půdu, a to ať přímo, nebo přes komposty.

Termické metody zpracování kalů se zdají být cestou, kterou se v blízké budoucnosti bude ubírat kalové hospodářství čistíren odpadních vod. Předpokládá se využívání jak produkované energie, tak i fosforu. Zpětné materiálové využívání anorganického podílu kalu a to včetně energie obsažené v kalu, bude mít příznivý dopad na výši provozních nákladů.

V současnosti se za nejvíce perspektivní metody považuje spoluspalování, pyrolýza a gasifikace. V ČR se ročně vyprodukuje cca 172 – 175 000 tun sušiny kalů. V blízké budoucnosti lze předpokládat, že přibližně 50 % této produkce bude termicky zpracováno. Investoři se na tuto situaci připravují, neboť v současnosti jsou v provozu minimálně 3 sušárny odvodněných stabilizovaných kalů a další sušárny se připravují.  Sušení kalů je první krok na cestě termického využívání kalů čistíren odpadních vod.

Další informace a podrobnosti k termickému využití kalů uslyšíte od Ing. Karla Hartiga z firmy Sweco Hydroprojekt ve středu 12. dubna 2017 na konferenci Energetické využití odpadů a odpady z energetiky.

Zpět

Další články:

Chcete dostat jako první vždy aktuální programy konferencí? Pošlete nám Váš e-mail a my Vám je zašleme.



Odeslat

Váš email nebude předán 3. osobám, ani 3. stranám.

nahoru
 
zavřít

Chcete poslat aktuální informace a programy konferencí?

Maximálně 6x za rok Vám do emailu zašleme podrobnosti.




Odeslat

Váš email je u nás v bezpečí, nebude předán 3. osobám, ani 3. stranám.

show